Pokud patříte mezi milovníky čajových sušenek stejně jako my, pak určitě vyzkoušejte náš recept na tradiční snickerdoodles s přídavkem kořeněného chai, který jim dodá novou a zajímavou chuť.

Chai sušenky Snickerdoodles

Suroviny na těsto:

1/2 šálku nesoleného másla
1/2 šálku krystalového cukru
1/3 šálku světlého hnědého cukru
1 velké vejce
1 lžička vanilkového extraktu
1 1/2 šálku hladké mouky
2 lžíce směsi chai, rozmixovaného v kuchyňském robotu na jemno
1 lžička skořice
3/4 lžičky kardamonu
1/2 lžičky jedlé sody
1/4 lžičky mletého zázvoru
1/4 lžičky mletého hřebíčku
1/4 lžičky vinného kamene
1/4 lžičky soli, nepovinně a podle chuti

Přísady na polevu:

¼ šálku krystalového cukru
2 lžičky skořice
1/2 lžičky kardamonu
1/4 lžičky mletého zázvoru
1/4 lžičky mletého hřebíčku


Příprava:

  1. Do mixéru dejte máslo, cukry a šlehejte na středně vysoké rychlosti, dokud se krém dobře nespojí, asi 3 minuty.
  2. Zastavte mixér, seškrábněte stěny mísy, přidejte vejce, vanilku a šlehejte při středně vysokých otáčkách, dokud se těsto dobře nespojí a nebude lehké a nadýchané, asi 3 minuty.
  3. Zastavte mixér, zase seškrábněte stěny mísy a přidejte mouku, chai, skořici, kardamom, jedlou sodu, zázvor, hřebíček, smetanu na vaření, volitelně sůl a šlehejte na nízké rychlosti, dokud se těsto nespojí, asi 1 minutu.
  4. Pomocí středně velké naběračky nebo rukou vytvořte přibližně 12 stejně velkých kopečků těsta (2 vrchovaté polévkové lžíce na každý), srolujte je do kuliček a zplácněte je asi do poloviny.
  5. Vytvořené sušenky položte na velký talíř nebo tác, přikryjte je plastovou fólií a uložte do chladničky nejméně na 3 hodiny, maximálně na 5 dní.
  6. Tento krok nevynechávajte, protože nevychladlé těsto bude náchylnější ke zlomení po upečení. 
  7. Předehřejte troubu na 180 °C, vyložte plech pečicím papírem nebo jej nastříkejte sprejem na pečení.
  8. V malé misce si mezitím smíchejte cukr, skořici, kardamon, zázvor, hřebíček a promíchejte.
  9. Každý kousek sušenky posypte skořicovým cukrem.
  10. Umístěte je na plech, vzdálené od sebe alespoň 2 cm, a pečte asi 9 minut, nebo dokud okraje neztuhnou a vrchní část není křupavá. Pokud je prostřední část mírně nedopečená, nevadí. Sušenky po vychladnutí ztuhnou.

Před podáváním nechte sušenky asi 10 minut vychladnout na plechu, přejeme dobrou chuť!

Vyhledávání