DELIVERY TO THE ADDRESS FROM 55 CZK

Promytá metoda zpracování

Dužnatá část bobule se odstraňuje před sušením. Tomu se říká proces umývání nebo mokrý proces – a výsledný produkt je znám jako umytá/promytá káva. Anglicky washed.

Mokrý proces začíná efektivním tříděním a odstraněním nekvalitních bobulí. Po sklizni jsou všechny bobule dány do vody – ty dobré a vyzrálé spadnou na dno nádrže, kdežto špatné a nedozralé (říká se jim »plaváčci« a »smraďoši«) zůstávají na povrchu a mohou být snadno odstraněny.

Celá peckovice je následně spolu s vodou protlačena mezi drtící plechy, a to proto, aby se odstranila horní část slupky a část dužiny. Avšak tato operace zrna zcela nezbavuje vrstvy hlenovitého rostlinného slizu (mucilage). Zmiňovaná vrstva může být odstraněna buď fermentací zrn v nádobách s jejich následným umytím ve vodě, anebo pomocí strojů které zrna mechanicky čistí.

Proces fermentace je velice citlivá záležitost – necháte-li zrna fermentovat příliš dlouhou dobu, získají ošklivou »fermentovitou« chuť; necháte-li zrna fermentovat příliš krátkou dobu – zůstanou na nich zbytky slizu, který chuť rovněž negativně ovlivní. Fermentace, která však proběhla správně a po optimální dobu, má na kávu velmi pozitivní vliv.

Po oddělení od zbytků a po umytí, mají být kávová zrna, z důvodu udržení jejich stability, vysušena – mají obsahovat pouze 10 % vody. Proto se očištěná zrna suší na slunci na terasách, nebo na sušících stolech do té doby, kdy v nich zbývá 12-13 % vody. Poté obvykle následuje strojové sušení, kde se dosáhne požadované 10% vlhkosti. Pokud nastane problém s počasím nebo s nedostatkem prostoru na sušení venku – celý proces může probíhat ve stroji.

Po vysušení zůstává na zrnech tenká pergamenová slupka – vnější povlak připomínající tenký papír. Ten se pak snadno odstraňuje oloupáváním.

Výsledná chuť takto zpracované kávy je pak velmi čistá, s jiskrnou aciditou, slabším až středním tělem a jsou vhodné především na alternativní způsoby přípravy kávy.

Zanechte komentář (všechna pole jsou povinná)

Komentáře budou před zobrazením schváleny.

Vyhledávání