Mnoho lidí si stále myslí, že nejdražší kávou na světě je káva cibetková neboli Kopi Luwak. Ti, kteří touží po zajímavých gastronomických zážitcích, si však spíše připlatí za sloní kávu. A jak už asi tušíte, zpracování těchto káv je velmi podobné.
U obou zvířat procházejí zrna trávicím traktem, kde dochází k fermentaci, při které kávová zrna údajně získávají jinou chuť. Rozdíl je pak v tom, že u cibetky zrna zůstanou celá a u slonů dochází k částečnému rozkladu. K výrobě 1 kg sloní kávy je tak potřeba 33 kg zelených zrn, což samozřejmě zvyšuje cenu konečného produktu.
Kolik tedy za takové kávy zaplatíte? U cibetkových se ceny liší v závislosti na tom, jakým způsobem byla káva získána. Ceny se mohou pohybovat kolem 1300 dolarů za kilogram. Za sloní kávu si člověk připlatí dvakrát tolik. Stojí to ale za to?
Znalci kávy mají na její chuť rozdílné názory, ale předpokládá se, že enzymatický proces, kterým zrna procházejí během trávení, přispívá k její jemné chuti a komplexnímu aromatu. Cibetky si navíc umí vybírat jen ty nejlepší a zralé třešně, což má za následek lepší kvalitu kávy. Každá mince má však dvě strany. Při produkci a obchodování dochází k řadě problémů, jako je třeba zajetí zvířat a násilné krmení, a proto v souvislosti s jejich ochranou by neměl být podporován trend tzv. trávených káv. Vysokou cenu tak spíše určuje omezená nabídka spojená s nedostatečným množstvím zvířat a velká poptávka ze strany zájemců o tak exotické kávy.
Na světě je mnoho producentů, kteří svou kávu získávají eticky, férově a s úctou k přírodě kolem nich. V La Bohème Café jsme rádi, že spolupracujeme s farmáři, kteří tyto hodnoty sdílejí a k tomu produkují úžasné kávy. Pokud byste si chtěli pochutnat na něčem opravdu výjimečném, vyzkoušejte kávy z prestižní soutěže Cup of Excellence, které pravidelně zařazujeme do naší nabídky.