AeroPress je relativně nový přístroj na přípravu kávy. Je lehký, skladný a skoro nerozbitný, takže přímo ideální na cestování. Při přípravě kávy v AeroPressu máte téměř neomezené možnosti nastavení teploty, času, množství kávy a každý si tak může najít právě tu svoji nejlepší recepturu.
Tady uvádíme dvě základní receptury pro inspiraci:
Klasická metoda:
Budete potřebovat:
- 16 g kávy mleté o stupeň hruběji než na filtr
- 250 ml vody o teplotě 92°C
Postup:
- Vložte papírový filtr do držáku a propláchněte ho vodou. Následně ho nasaďte na aeropress a ten postavte na hrneček, či jinou pevnou nádobu do které budete připravovat kávu.
- Do aeropressu dejte namletou kávu, následně zalijte 30 ml vody a pořádně promíchejte míchátkem či lžičkou, tak aby se namočila všechna namletá káva.
- Po cca 20 sekundách pomalu dolijte zbytek vody do celkového množství 250 ml. A lehce zamíchejte.
- Následně nasaďte píst a pomalu pomocí mírného tlaku protlačte nápoj do šálku. Netlačte až do konce, tak aby se neprotlačila hořká pěna.
- Vychutnejte si skvělou kávu.
Obrácená metoda:
Budete potřebovat:
- 16 g kávy mleté o stupeň hruběji než na filtr
- 250 ml vody o teplotě 92°C
Postup:
- Papírový filtr vložte do držáku a propláchněte ho vodou. Do aeropressu nasaďte píst, ale jen tak aby nevypadl. Následně postavte aeropress obráceně, tak, aby vám vznikla jakási nádoba.
- Dovnitř dejte namletou kávu. Zalijte 30 ml vody a pořádně promíchejte. Po cca 20 sekundách pomalu dolijte zbytek vody do celkového množství 250 ml. A lehce zamíchejte.
- Následně aeropress uzavřete držákem spolu s filtrem. Nasaďte hrneček, či jinou pevnou nádobu, do které budete kávu připravovat a celou sestavu rychlým pohybem otočte.
- Následně pomalu pomocí mírného tlaku protlačte nápoj do šálku. Netlačte až do konce, tak aby se neprotlačila hořká pěna.
- Vychutnejte si skvělou kávu.
Vše, co potřebujete pro přípravu Aeropress najdete zde. Nezapomeňte také na kvalitní kávu.
Ostatní recepty na domácí přípravu kávy najdete tady.