DELIVERY TO THE ADDRESS FROM 55 CZK

Bio káva, vše co potřebujete vědět

Být milovníkem kávy není v dnešní době jednoduchým úkolem. Nejenže stojíte před rozhodováním, jakou odrůdu, značku a pražírnu si vybrat, také zvažujete, zda se rozhodnout pro bio kávu nebo tu konvenční. Otázka zní, přináší káva v organické kvalitě přínos pro spotřebitele i přírodu nebo je to jen marketingový tah?

Rozdílné podmínky pěstování bio a konvenční kávy

Pro konvenční pěstování kávy se obvykle používají odrůdy, které preferují přímé slunce. Často jsou pěstovány na velkých polí, kde nelze rostlinky ochránit proti škůdcům a chorobám přirozenou cestou. Na řadu přichází pesticidy a umělá hnojiva, která zvyšují výnosy polí. Tím trpí nejen příroda, ale i lidé kteří jsou chemikáliím vystaveni. Mnohé z nich jsou vysoce toxické a škodlivé pro lidské zdraví. 

Bio káva pochází z odrůd, které vyrůstají ve stinném prostředí. Sklizeň trvá delší dobu, farmáři také nemohou počítat s tak velkými výnosy jako v případě použití podpůrných prostředků. Tato káva se pěstuje pouze s organickými hnojivy, jako je kávová sedlina, kuřecí trus nebo kompost. Pěstování této kávy je náročnější a výsledná káva také dražší. 

Proč pít bio kávu

Pití kávy v organické kvalitě přináší mnoho zdravotních výhod. Její chuť je díky pěstování ve stínu a ekologicky šetrných podmínkách plnější, s výraznějším chuťovým profilem. Díky absenci pesticidů obsahuje vysoké množství antioxidantů, které jsou zodpovědné za ochranu našeho těla před volnými radikály a vlivy vnějšího prostředí. 

Doporučení La Boheme:

BIO Kolumbie La Pradera Tabi, pochází z farmy La Pradera, která byla založena již v roce 1971. Organickou kávu Tabi tak pro vás praží již třetí generace rodiny, kdy kávové třešně odrůdy Tabi byly nejprve anaerobně fermentovány po dobu 24 h a po rozdrcení prošly další 18hodinovou fermentací. Pomalé sušení ve třech fázích vám přináší intenzivní ovocné tóny malin, mandarinek a mandlí.

Jak využít kávovou sedlinu

Přemýšleli jste někdy co se stane s kávovými zbytky po vašem oblíbeném espressu? Spotřebovaná kávová sedlina je obvykle vyhozena do běžného odpadu a skončí na skládce, kde se rozkládá a uvolňuje se metan, skleníkový plyn, který je jednou z hlavních příčin globálního oteplování. Podívejte se, jak můžete účelně využít kávovou sedlinu a pomoci přírodě.

Kávový peeling

Ze zbytků kávy si také můžete připravit kávový peeling, který vám pomůže k jemnější pokožce a odstraní odumřelé buňky. Stačí smíchat půlku šálku kávové sedliny, hnědého cukru a kokosového oleje. Po promíchání všech surovin naneste na tělo a po pár minutách smyjte.

Hnojivo

Jedním z možných způsobů, jak využít zbytky kávové sedliny je na vaši zahrádku. Kávová sedlina je bohatým zdrojem dusíku, fosforu, draslíku a hořčíku, což z ní činí bezpečný doplněk půdy pro většinu rostlin. Jejich kyselý charakter však může být škodlivý pro rostliny, které preferují neutrální nebo zásaditou půdu. Nejlepší je používat kávovou sedlinu s mírou a vmíchat ji do půdy spolu s další organickou hmotou, aby byl zajištěn vyvážený zdroj živin.

Na závěr

Tím, že se budete zajímat odkud pochází vaše oblíbená káva můžete ovlivnit mnohem víc než si myslíte. Trh s bio kávou roste každý den díky zákazníkům, kterým není lhostejná cesta, jakou se káva dostala až k nim. 

La bohème Café má vášeň pro kvalitní kávu a díky přímému nákupu jsme v bezprostředním kontaktu s farmáři. Můžeme tedy zaručit, že veškerá káva je zakoupena eticky a podporuje spravedlivé podmínky pro její pěstitele. 

Oslavte den země s šálkem BIO kávy a podpořte udržitelné zemědělství kávového odvětví.

Vyhledávání