Vynikající káva, bez kyselosti, ani příliš do čokolády a bahna, přesto s unikátní výraznou chutí.
Nejlepší čajová směs, jakou jsem kdy pila. Vyvážené chutě surovin, které netřeba jakkoliv doupravit.
Etiopie je dle legendy místo, kde se káva zrodila, kdy pastýř v 9. století objevil pozoruhodný účinek kávových třešní na své stádo. Káva z Etiopie je známá svou komplexností a výraznými aromatickými zemitými tóny.
Kávová zrna se většinou suší na slunci nebo se zpracovávají přírodním sušením, což přispívá k intenzivnímu ovocnému profilu. Metody zpracování kávy v Etiopii zahrnují tradiční techniky jako je mokré zpracování, promytí, suchá fermentace nebo fermentace bez přístupu vzduchu. Výsledný chuťový profil má tóny citrusu, jahod a květinových tónů pro náročné milovníky kávy.
Naše cesta do Etiopie se nesla v duchu podrobného průzkumu, kdy jsme navštívili Limu, Yirgacheffe, Sidamy, Harraru a Keffu. Pěstování kávy v regionu Bombe má dlouholetou tradici, kdy pěstovaná káva roste v souladu s přírodou v ideálních podmínkách 2000 metrů nad mořem.
Stanice Bombe sbírá kávu od různých drobných pěstitelů v okolních vesnicích a následně ji zpracovává v jedné mycí stanici. To umožňuje místním zemědělcům diverzifikovat své příjmy a zajistit sklizeň potravinářských plodin.
Farmář Ato Dukale se narodil nedaleko Bensy, v regionu Sidama, kde měli jeho rodiče kávovou farmu. V 16 letech začal pracovat v drobných podnicích v okolí, kdy prodával oblečení nebo cukrovou třtinu. Jeho zájem se ovšem brzy obrátil ke kávě, kdy cestoval po rodném regionu a sbíral kávová zrna od místních farmářů.
Koncem osmdesátých let postavil první pračku, kterou pojmenoval Awraja a rodina, což byla jeho přezdívka, kdy byl slavným volejbalistou a jezdil se svým týmem po zemi v barvách svého okresu Bensa Awraja! Od té doby jeho podnikání vzkvétá a Ato Dukale má nyní 16 sběrných středisek v regionech Sidama, Gedeo, West Guji, kdy se káva sbírá od různých drobných pěstitelů v okolních vesnicích a následně zpracovává na mycích stanicích. Společnost nyní převzali jeho synové, kteří pokračují ve spolupráci se svým otcem v produkci vysoce kvalitní kávy.
Rwanda, která je často označována jako země tisíce kopců, je další africkou zemí s bohatou kávovou tradicí. Pěstování kávy se ve Rwandě stalo důležitým průmyslovým odvětvím, které přináší pozitivní socioekonomický dopad na místní komunitu.
Tato káva je charakteristická svou vyvážeností, sladkostí a jemností. Pěstitelé ve Rwandě kladou velký důraz na kvalitu a používají moderní metody zpracování, jako je mokrá fermentace a pečlivé třídění zrn. Díky tomu vznikají kávy s tóny čokolády, bobulového ovoce, medu nebo karamelu.
V jižní provincii Rwandy, oblasti Huye Hills se nachází mycí stanice kávy Simbi.
Stanice byla založena v roce 2013, ale hned ve svém prvním roce své existence se umístila na 9. místě v soutěži Rwanda Cup of Excellence, který podporuje vzdělávání a rozvoj pěstitelů kávy.
CoE změnila povědomí o celém kávovém průmyslu a producentům přináší nejen finanční jistotu, ale také motivaci a prestiž jeho farmě.
Stanice Simbi se soustředila na produkci vysoce kvalitní kávy a opakovaně se umisťovala na vysokých příčkách, kdy v letech 2015 a 2018 dosáhla vítězných káv, což odráží velkou oddanost a píli pěstitelů.
Právě silný příběh a velká kávová vášeň babičky farmáře Abdula Rudahungu k tomu, aby začal obchodovat s kávou a založil mycí stanici. Dnes tato stanice sdružuje více než neuvěřitelných 1 800 místních producentů, kteří pěstují vysoce kvalitní odrůdu Arabica Bourbon.
Tato odrůda je známá svou komplexní aciditou a vyváženou chutí. Po umytí se třešně ručně třídí a poté se suší až 15 dnů na slunci.