DORUČENÍ NA ADRESU JIŽ OD 55 KČ

Víte, že způsob zpracování kávových zrn může výrazně ovlivnit chuť a aroma kávy? Jedním z nejzajímavějších a nejcharakterističtějších způsobů zpracování je metoda honey. Tato technika se stala středem pozornosti mezi milovníky kvalitní kávy a kavárníky díky svému unikátnímu procesu, který zachovává přírodní sladkost a komplexní chuťové nuance kávy. Připojte se k nám na cestě objevování tajů honey metody zpracování kávy a dozvězte se, co ji činí tak jedinečnou a oblíbenou mezi kávovými nadšenci po celém světě.

Jak funguje zpracování kávy honey metodou?

Základním principem zpracování honey kávy je sběr pouze zralých třešní. Na konci každé sklizně jsou třešně shromažďovány, drceny (zbavovány exokarpu) ručně či za pomoci mechanických drtiček.

Na zrnu však stále zůstává tzv.“mucilage“, sliz. Zrna zbavena exokarpu jsou pak rozprostřena na tzv. “African beds“ neboli africká lůžka, kde zůstávají obvykle 15 až 20 dní. Během této doby dochází k vysušování, snižování obsahu vody na 11 % a rozkladu cukrů. Během doby sušení je však třeba zrna ručně prohrabávat, jelikož díky vysokému obsahu rostlinného slizu je káva slizká a zrna ve spod by mohla plesnivět (anaerobní fermentace).

Africká lůžka se vyrábí z místních zdrojů - bambusů, drátěného pletiva, síťoviny a černé plachty. Na noc jsou pak zrna zabalena a překryta plachtou, aby nedocházelo k nežádoucímu vlhnutí během noci.

Speciální metody zpracování v Costa Rice

  • White honey: 80-90% (nebo do 100%) odstraněné dužiny
  • Yellow honey: 50-75% odstraněné dužiny
  • Red honey: 0-50% odstraněné dužiny
  • Black honey: minimum odstraněné dužiny

Rozdělení na základě kolik dužiny se při mokrém zpracování odstraní.

Vyhledávání